Nyheter och Tips

Statisk träning bästa blodtryckssänkaren

En aktuell brittisk metaanalys har tittat på vilka träningsformer som sänker blodtrycket i vila. All träning hade effekt, men isometrisk/statisk träning gav störst sänkning.

Fysioterapi

Statisk träning - plankan
Statisk träning - plankan

Glöm 10 000 steg!

10 000 steg om dagen har länge varit rådet för att uppnå hyfsad hälsa. Men en ny studie visar att det räcker med 2 337.  "Att sätta målet lågt och lyckas brukar ofta kännas bra och spä på motivationen att fortsätta", säger idrottsvetaren Elin Ekblom Bak

Aftonbladet

Träning vid artros

Träning är en behandling som passar de flesta och som har minst lika god smärtstillande effekt som läkemedel. Detta är tack vare att hjärnan utsöndrar endorfiner när vi tränar, ett hormon som agerar kroppens naturliga smärtstillande.Träning ger även starkare och bättre koordinerade muskler som stabiliserar lederna och på så sätt också minskar smärta. Utbildning är en annan viktig del av grundbehandlingen då kunskap bidrar till ökad förståelse om sjukdomen och dess behandlingsmetoder.

Träning är inte bara bra för att lindra artrossymtom men är också viktigt för den allmänna hälsan och för att undvika att drabbas av följdsjukdomar så som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar eller psykisk ohälsa. Man rekommenderar att en vuxen människa är fysisk aktiv cirka 2,5 timme i veckan för att bibehålla god allmänhälsa.

Artrosportalen

Lugnare träning vapen vid artros

Ett lugnare träningsprogram kan vara lika effektivt som ett intensivt för den som har artros i knäleden. Men även kontakten med fysioterapeut kan ha avgörande betydelse, enligt en expert. Stelt, svullet och smärtande. Artros i knäleden är vanligt och ställer till det för den som drabbas. Att röra och träna leden som är påverkad är en av de behandlingar som visat sig effektiva. Nu har svenska och norska forskare försökt ta reda på om mängden träning påverkar resultatet.

Dagens Medicin

"Det vi kan rekommendera är medelhavskost"

Glutenfri kost, fasta, piller med vitaminer och mineraler ... buden om vilken diet som kan hjälpa vid inflammatoriska reumatiska sjukdomar är många. Men vad säger vetenskapen? Och vad ska fysioterapeuter ge för råd?

Fysioterapi.se

Hur ska man träna efter förlossning?

Nej, det är inte farligt att träna efter förlossning. Men hur mycket vågar man belasta? Specialistfysioterapeuten Emma Regberg ger kliniskt relevanta och evidensbaserade råd kring träning ur ett bäckenbottenperspektiv.

Fysioterapi.se

Kortare köer när fysioterapeut ställer diagnosen

Låt ortopedläkarna ägna sig åt operationer, för diagnosen kan en specialistfysioterapeut ställa. Så kan man sammanfatta ett projekt på Linköpings universitetssjukhus, som ledde fram till ett permanent arbetssätt.

Fysioterapi.se

Theresa Holmberg och Lars Ankargren
Theresa Holmberg och Lars Ankargren