Nyheter och Tips

Lugnare träning vapen vid artros

Ett lugnare träningsprogram kan vara lika effektivt som ett intensivt för den som har artros i knäleden. Men även kontakten med fysioterapeut kan ha avgörande betydelse, enligt en expert. Stelt, svullet och smärtande. Artros i knäleden är vanligt och ställer till det för den som drabbas. Att röra och träna leden som är påverkad är en av de behandlingar som visat sig effektiva. Nu har svenska och norska forskare försökt ta reda på om mängden träning påverkar resultatet.

Dagens Medicin

"Det vi kan rekommendera är medelhavskost"

Glutenfri kost, fasta, piller med vitaminer och mineraler ... buden om vilken diet som kan hjälpa vid inflammatoriska reumatiska sjukdomar är många. Men vad säger vetenskapen? Och vad ska fysioterapeuter ge för råd?

Fysioterapi.se

Hur ska man träna efter förlossning?

Nej, det är inte farligt att träna efter förlossning. Men hur mycket vågar man belasta? Specialistfysioterapeuten Emma Regberg ger kliniskt relevanta och evidensbaserade råd kring träning ur ett bäckenbottenperspektiv.

Fysioterapi.se

Kortare köer när fysioterapeut ställer diagnosen

Låt ortopedläkarna ägna sig åt operationer, för diagnosen kan en specialistfysioterapeut ställa. Så kan man sammanfatta ett projekt på Linköpings universitetssjukhus, som ledde fram till ett permanent arbetssätt.

Fysioterapi.se

Theresa Holmberg och Lars Ankargren
Theresa Holmberg och Lars Ankargren