Nyheter och Tips

Måttligt kan vara bättre än intensivt

För överviktiga män som vill förbättra sin metabola hälsa kan längre regelbundna pass med måttlig intensitet ge fler fördelar än korta pass med högintensiv intervallträning.

                                     Fysioterapi.se

Så påverkar träning immunförsvaret och motverkar cancertillväxt

Cancerdrabbade som tränar har generellt en bättre prognos än otränade. Nu har forskare vid  Karolinska Institutet hittat en möjlig förklaring till varför träning hjälper att bromsa tillväxten av cancer. Fysisk aktivitet ändrar metabolismen hos immunförsvarets cytotoxiska T-celler och stärker därmed deras förmåga att angripa cancerceller.

Forskning.se

Miljoner att spara om artros behandlas via app

87 miljoner kronor per år skulle den traditionella vården kunna spara ifall hälften av den nuvarande grundbehandlingen för patienter med artros genomfördes digitalt via en app istället för traditionellt på klinik, visar en studie från Lunds universitet.

Forskning.se

Nyfiken på trötthet?

Trötthet kan vara helt normalt - eller ett symtom som gör tillvaron till en prövning. Läs vad forskarna säger.

Karolinska Institutet

Högintensiv träning bra för äldre med demens

Äldre personer med demens mår bra av högintensiv fysisk träning. Med träning förbättras balansen, samtidigt som motivation för träning ökar efter en tids träning. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.

Forskning.se

Högintensiv träning bra för äldre med demens
Högintensiv träning bra för äldre med demens

Nyfiken på livslängd

Medicinska framsteg har bidragit till en ökad medel­livslängd. Nu drömmer forskare om att bromsa själva åldrandet. Men hur länge vill vi egentligen leva?

Karolinska Institutet

Stressfrakturer kan vara läkningsprocesser

Kroniska bensmärtor hos idrottare och motionärer har tidigare inom vården ofta bedömts som avbrott i benets struktur. Men forskning vid Linköpings universitet visar att det som syns på röntgenbilder är en pågående läkningsprocess, som kräver att patienten vilar.

Linköpings Universitet

Tror du att du sitter lite på jobbet? Modern teknik visar sanningen.

Mätningar av fysisk aktivitet på arbetsplatser brukar ske via självskattning. Men med modern teknik går det nu att mäta stillasittande och fysisk aktivitet objektivt. Det har visat sig att människor tycker att de sitter mycket mindre än de i själva verket gör.                               Forskning.se

Det är aldrig för sent att  börja träna

När vi blir äldre försämras muskelcellernas funktion på flera sätt. Men det finns hopp. Med träning kan man få även gamla och trötta muskelceller att rycka upp sig och prestera bättre.

Karolinska Institutet


Tummen upp för vardagsmotion

Det verkar som att fysisk aktivitet på låg nivå såsom vardagssysslor har större effekt på hälsan än man tidigare trott. Genom att ersätta en halvtimmes stillasittande mot fysisk aktivitet med låg intensitet kan risken för hjärt-kärlsjukdomar minska med 24 procent enligt en studie vid Karolinska Institutet. 

Forskning.se

Vardagsmotion ger oanade hälsovinster
Vardagsmotion ger oanade hälsovinster

Styrketräning är inte farligt för barn

Det är inte farligt att styrketräna även om man är ung. Bara man gör rätt och inte belastar för mycket, det säger mamman och fysioterapiforskaren Sofia Ryman Augustsson. 

Sveriges Radio